Jarní detox a jak to s ním vlastně je?
Detox, všude skloňované slovo – hlavně teď na jaře. Jak to vlastně s tou jarní očistou je?
Jaro je bezesporu čas, kdy se rodí nový život. Nic se však – pro udržení rovnováhy – nemá přehánět. Důležité je se zamyslet, proč takové detoxy vznikly, proč se aplikovaly. V minulosti se lidé po zimě potřebovali očistit od těžké zimní stravy. Neexistovaly konzervanty ani ledničky, muselo se více dbát na potřeby člověka s přihlédnutím k počasí, ke klimatickým podmínkám a nedostatku potravin v přírodě.
Co jedli naši předkové v zimě?
Lidé v minulosti museli být schopní si vyrobit teplo uvnitř těla, což mohli ovlivnit přírodně tím, co snědli a vypili. V zimě tedy preferovali tepelně upravená jídla slané chuti před syrovou stravou – nehledě na to, že chutných syrových surovin v zimě k dispozici moc nebylo. Aniž by naši předkové tušili o základech chemie, vycítili, že v zimě tělo spotřebovává většinu energie na ohřev organismu. Ověřené zásady zimního stravování jim tedy radily následující přibližný jídelníček, který pomáhal podpořit oteplování těla: Převážně to byly hlavně obilné kaše (ovesné, pohankové). Hodně se vařily polévky z luštěnin. Na stoly se podávalo pečené maso a kysané zelí. V běžných podmínkách šla uchovat pouze kořenová zelenina. Když došla, konzumovalo se hlavně hodně masa. Přišly na řadu zimní zabijačky, hodování, plesy. Často se přistupovalo k alkoholu pro zahřátí, ubývalo pohybu bez práce na poli. I proto po zimě nastávalo období očisty a masopůstu.
Z toho vyplývá, že člověk, který se o sebe stará kontinuelně dobře po celý rok – klidně, postupně po malých dávkách – extrémní detox ani nepotřebuje. Všichni známe rčení, že prevence je nejlepší obrana, a tak často stačí pro zlepšení fyzického stavu, důležité orgány alespoň netoxikovat. Pokud však s přírodou chcete restartovat i svůj organismus nebo jenom nastolit změnu a řád ve svém životním stylu, není lepšího období než jara.
Proč právě jaro?
Již od starověku se hvězdáři zabývali vlivem luny na náš organismus. Jak Měsíc couvá a dorůstá, prochází různými cykly, kterými prochází i člověk. Astronomicky jaro začíná při jarní rovnodennosti, kdy je den stejně dlouhý jako noc. Po tomto okamžiku, když Měsíc přichází do úplňku, nabírá novou energii, větší sílu a větší vliv. Proto mají jednotlivé fáze Měsíce větší účinnost. Nejen proto se detoxikační procesy snoubí s obdobím ubývajícího Měsíce, které nás čeká po Velikonocích.
Jak jednotlivé fáze Měsíce působí na náš organismus?
Jak měsíc přibývá na svém objemu, má člověk tendence přibývat také, nejen na váze, ale tělo umí lépe přijímat veškeré živiny. Toto období přibývajícího Měsíce – cca 14 dní po novoluní – je vhodné pro minerálové či vitamínové kůry.
Nastává úplněk – vyvrcholení síly – vše se zintenzivňuje, člověk by se měl vyvarovat přejídání a měl by se raději věnovat mentální stravě.
Ubývající měsíc – 14 dní po úplňku – měsíc couvá a nabízí Vám prostor k zbavení všeho nadbytečného. Když luna ubývá, tělo se čistí a vylučuje jedy – je to tedy ideální čas na detoxikační kůry. Vše vyvrcholí novoluním – fází Měsíce, kdy není jeho přivrácená část k zemi osvětlena sluncem – není ze Země vidět. Nov je skvělé období pro půst, tělo se nejlépe zbavuje toxických látek. Je to proto ideální doba pro očistu střev.
Jaké potraviny jsou tedy jarní a podle přírody lokálně přirozené?
Zůstaneme-li u jídelníčku našich předků, jaro by mělo být novým svěžím startem. Je to konec jídel plných luštěnin, těžkých kaší, konec zelí. Na jaře začíná příroda rašit do krásy, a tak můžete přirozeně svůj jídelníček zpestřit. Jarním hitem bývaly kopřivy. Jejich konzumace působí močopudně, protirevmaticky, protizánětlivě a lze jí použít jako podpůrný prostředek při cukrovce. Pozor, přílišná konzumace ředí krev. S kopřivou můžeme zacházet jako se špenátem nebo použít jako plnivo do nádivky. Další skvělou bylinou časných jarních měsíců jsou pampelišky. Nejvhodnější příprava je formou salátu z pampepliškových listů. Pampeliška je díky vysokému podílu inulinu vhodná pro diabetiky, působí dobře na žlučník, poruchy trávení, na játra a snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Mladé listy obsahují hodně vitaminu C, manganu a draslíku. Koncem března začíná rašit rebarbora známá hlavně jako výplň koláčů. Rebarbora obsahuje vitaminy A, C, glykosidy, organické kyseliny i šťavelan vápenatý. Od konce dubna se škála obohacuje o ředkvičky, chřest, rané brambory a další zeleniny. Příroda se mění a nabízí přirozené a čerstvé potraviny plné jarního sluníčka. Zkuste se tedy projít po lokálních farmářských trzích a vybrat si co nejbarevnější večeři.
Hledáte něco silnějšího?
Přece jenom jste se rozhodli vzít očistu z gruntu a nasadit řízený detox? Máme tip na očistu těla i ducha dle Tradiční Čínské Medicíny – víkendový plán.
Detox založený na syrové stravě a ovocno-zeleninových šťávách by měl být prováděn pod dohledem výživového poradce. Podle TCM (tradiční čínské medicíny) požívání nadměrného množství syrové a studené stravy může mít škodlivý dopad na trávení a dále pak na sílu a vitalitu. Z toho důvodu se doporučují malé dávky syrové stravy s větším podílem lehce podušené zeleniny a ovoce na páře, které se lépe tráví, ale stále obsahují dostatek živin a tekutin. Pokud máte jakoukoliv chronickou nemoc, je lepší detoxikační plán konzultovat s lékařem.
Proto, aby Váš detoxikační plán byl co nejefektivnější a zbavil Vás toxinů a negativních vlivů, je dobré si pro něj zvolit víkend, který můžete strávit v osamění a klidu, vstávat a chodit spát časně, cvičit meditační cvičení nebo chodit na lehké procházky a vyvarovat se námaze a stresu.
Čeho se vyvarovat:
- Všech toxických látek pro tělo: alkohol, tabák, drogy, čokoláda, kafe a kofeinové výrobky, chemické přísady, průmyslně zpracované potraviny, tučná, mastná a přílišně kořeněná strava
- Potravin, které hromadí v těle hlen: mléčné výrobky, chléb a cokoliv, co obsahuje kvasnice, cukr, prefabrikované potraviny, stolní sůl, konzervované potraviny a ovocné šťávy z koncentrátů
- Kyselinotvorné potraviny: přílišná kyselost v těle způsobuje zdravotní problémy jako jsou záněty, zažívací potíže, neschopnost zbavit se odpadních látek z buněčné do systémové úrovně. Kyselé prostředí v těle je ráj pro bujení rakoviny. Proto pro očištění těla potřebujeme vytvořit zásadité prostředí. To lze jednoduše docílit vyhýbáním se kyselinotvorným potravinám a zvýšením přijmu zásadotvorných. Alkohol, tabák, mléčné výrobky, mouka, cukr, čaj, káva a kvasnice jsou běžnými kyselými prohřešky našeho každodenního jídelníčku. Rajčata, brambory, paprika a lilek, kiwi a citrusy (ne však citrony či limetky) jsou také doporučeny vynechat během detox programu.
- I když si užíváte hororové a akční filmy, heavy-metalovou muziku a adrenalinové zábavy, mnohem více detox podpoříte, když se takto intenzivním aktivitám vyhnete. To také zahrnuje například denní zprávy, protože v nás často vyvolávají negativní emoce, o kterých často nemáme ani tušení. Tak jak budeme aplikovat jemný přístup při detoxu k našemu tělu, budeme přistupovat i k naší duši.
Detox:
- Jděte si v pátek lehnout brzo a následujte přirozeného rytmu svého těla – nepřepínejte ho.
- Jakmile vstanete, vypijte malý hrnek horké vody se šťávou z citronu či limetky. To pomáhá tělu propláchnout játra od odpadních látek (játra jsou orgán, který tělo zbavuje toxinů).
- Teď je správný čas na trochu meditace a lehkého stretchingu. Můžete zkusit například 5 základních postojů (nei qong) a základní cvičení (qi gong), které znáte z hodin Shikon Tai Chi. Pokud nemáte zkušenost s Tai chi, lehce se protáhněte a pravidelně hluboce u toho dýchejte. Buďte při protahování opatrní – pamatujte, že celý víkend je o tom svému tělu pomoci, ne ho potrestat.
- Dejte si velkou sklenici teplé vody alespoň 15 minut před snídaní.
- K snídani si dejte ovesnou kaši s dýňovými semínky a sezamem, pár rozinkami, meruňkami. Případně můžete mít cereálie bez obsahu cukru se sušeným ovocem a trochou medu a ohřátým sojovým mlékem. Další variantou je podušené ovoce v páře, jako třeba hrušky se skořicí a medem. Zapijte bylinným čajem z kopřivy nebo pampelišky.
- Jděte na lehkou procházku kolem místního parku, abyste podpořili trávení. Uklidněte mysl, okysličte tělo a dostaňte se do blízkého kontaktu s přírodou. Nebo můžete strávit dopoledne čtením něčeho inspirativního nebo tvořením něčeho kreativního.
- Vypijte velkou sklenici teplé vody nebo velký hrnek kopřivového či pampeliškového čaje.
- Pokud si rádi dáváte dopolední svačinku, dejte si velké jablko nebo hrušku.
- Vypijte další velkou sklenici teplé vody nejméně 15 minut před obědem.
- Pokračujte brzkým obědem, ne později než v 1 hodinu odpoledne. Zkuste zpařenou zeleninu: jen hoďte cibuli, česnek, variaci zeleniny do suchého woku, míchejte nepřetržitě až maličko zhnědnou, přidejte trošku vody a bylinky pro dochucení (použít můžete: tymián, bazalku, vavřín, vyvarujte se koření, použijte raději petržel nebo koriandr). Zalijte skleničkou vody a pod pokličkou duste 2 minuty. Nakonec přidejte pár klíčků nebo grilovaného kuřete a servírujte s hnědou rýží. Pokud je teplé počasí, dobrou variantou může být teplý salát s kombinací trochy syrové zeleniny dovršený kouskem ryby nebo tofu, servírovaný s jáhly nebo hnědou rýží. Zapijte kopřivovým nebo pampeliškovým čajem.
- Pokud jste po snídani nešli na procházku, můžete to napravit půl hodinky až hodinku po obědě. Můžete také pokračovat ve své kreativní činnosti jako je například hra na hudební nástroj, malba, čtení, cvičení tai chi.
- Dejte si další sklenici teplé vody nebo velký hrnek bylinného čaje (chryzantémový, kopřivový, pampeliškový, mátový).
- Odpolední svačinka může být více ovoce nebo smoothie z čerstvého ovoce, medu vody nebo sojového či mandlového mléka.
- Vypijte další sklenici teplé vody alespoň 15 minut před večeří.
- Dejte si brzkou večeři, ne později než v 7 hodin večer. Může se skládat z podušené zeleniny s grilovaným kuřetem, rybou, tofu, pečeného sladkého bramboru nebo si můžete dát čerstvě uvařenou zeleninovou polévku ochucenou bylinkami. Následuje bylinný čaj z kopřivy.
- Vypijte velkou sklenici teplé vody nebo velký hrnek bylinného heřmánkového čaje tak hodinu předtím, než si půjdete lehnout.
- Jděte spát brzo, ne později než v 10 hodin večer.
Když dokončíte svůj detox víkend, zkuste chodit spát pravidelně a dodržovat zásady zdravého stravování. Pamatujte, že prevence je nejlepší obranou.